O nama...


Prvog siječnja 1829. godine četrnaest je učenika glazbene škole u Varaždinu počelo učiti gitaru. Odonda je to glazbalo prolazilo kroz plodnija i mirnija razdoblja, povremeno uspješno prateći glazbeni život u Hrvatskoj, povremeno gotovo sasvim istisnuto iz njega.

U jesen 1974. godine bio je otvoren studij gitare na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; bit će da je s tim u vezi slijedilo sve življe zanimanje za gitaru među hrvatskim skladateljima i sve češći uspješni izlasci hrvatskih gitarista na međunarodna natjecanja, pa i organiziranja ciklusa koncerata Guitarra viva. U isto vrijeme gitarska pedagogija u svijetu doživljava pravi procvat.

Osnivanje Hrvatske udruge gitarskih pedagoga (HUGIP) i  pokretanje njezinog časopisa prirodna je posljedica zbivanja u domaćim i svjetskim gitarističkim krugovima.”

(citat iz uvodnika 1. broja časopisa Gitara, Alemka Orlić)   

Hrvatska udruga gitarskih pedagoga (HUGIP) osnovana je 1998. godine.

Hrvatski su gitaristi osnutkom HUGIP-a bili među prvim domaćim glazbenicima koji su odgovorili na potrebu za međusobnim povezivanjem i praćenjem dostignuća u struci.

Glavni cilj i ideja udruge bila je i ostala omogućiti učiteljima i profesorima gitare te učenicima i studentima gitare međusobnu suradnju, napredovanje i osobni razvoj kroz stručna predavanja, radionice i koncerte, te praćenje noviteta u svijetu suvremene klasične glazbe.

U sklopu udruge 1999. godine pokrenut je i časopis Gitara koji od tada neprekidno izlazi jednom godišnje.

Časopis nastoji pratiti kretanja u gitarističkom svijetu, nekad i danas, u Hrvatskoj i izvan nje. Tekstove pišu hrvatski umjetnici i profesori gitare, a obrađuju se strukovne gitarističke teme (didaktičke, povijesne, medicinske – pomoć kod profesionalnih ozljeda, psihologija), objavljuju razgovori s poznatim pedagozima i umjetnicima. U svakom broju objavi se i notni prilog nekog novog ili manje poznatog djela, uglavnom hrvatskih gitarista.

Jednom godišnje udruga organizira dvodnevni Državni skup bogatog sadržaja koji uključuje predavanja o gitarističkim i muzikološkim temama, majstorske radionice, koncert etabliranih umjetnika te predstavljanje časopisa Gitara.